Лимец и спелта пшеници
Касае се за културни растения, които може да се отглеждат на по-слаби и ерозирали почви в полупланинските райони, неподходящи за други култури. Интересът към тях е оправдан поради увеличаване търсенето на здравословни и екологично отглеждани продукти, както и набиращото мощ движение против тютюнопушенето. Най-вероятно, намаляващите тютюневи площи в България биха могли да се заемат и от тези пшеници. Вероятен добив под 200 кг/дек. зърно.
Triticum monococcum subsp. monococcum (окултурен еднозърнест лимец) - толерантен към отглеждане на засолени почви; съдържащият се глиадин е със сравнително по-ниска токсичност при болни от целиакия; използва се при безглутенова диета; поради липса на глутен не притежава хлебопекарни качества и поради това е подходяща само като добавка; основният продукт е булгур (натрошени зърна); генетично възниква преди 10700 години в сегашна ЮИ Турция на и около планината Каракадаг с 1900 м. надм. в. (черната планина); някои предполагат, че успоредна селекция се е извършвала и на Балканския полуостров; диплоид 2n (два основни набора хромозоми в телесните клетки)
Triticum turgidum subsp. dicoccum (окултурен двузърнест лимец) - отличава се с добър добив върху бедни на хр.в-ва планински почви; устойчив на P. graminis (стъблена ръжда) при висока влажност; освен за хляб е подходящ и за фураж; генетично възниква преди 10700 г. в сегашна ЮИ Турция около Урфа с 500 м. надм. в. (влажна и студена зима +2С, горещо и сухо лято +38С); тетраплоид 4n (четири основни набора хромозоми)
Triticum aestivum subsp. spelta (спелта) - тази пшеница е отглеждана до средата на 20-ти век, след което напълно е изместена от хлебната пшеница; вирее на сравнително по-плодородни почви; напоследък е популярна в орг. земеделие, защото може да се отглежда в технология с по-малко добавени торове; понася се по-добре от хора с хранителни алергии към пшеница, поради по малък на брой алергени; генетично възниква (първоначално) преди 9500 години в Близкия изток, като предхожда с малко появата на хлебната пшеница; някои допускат, че европейската спелта е със самостоятелен произход и е произлязла от хлебната пшеница няколко хилядолетия по-късно; хексаплоидна група 6n;
Уточненията по анимираната карта са както следва: uncal (некалибриран) скала с отклонение от календарните години при радиовъглеродният метод на датиране; cal - калибрираната скала (с поправка) е в нелинейна зависимост спрямо uncal и двете скали тук са напаснати чрез графично разтегляне; Примерно при разкопки са открити останки от спелта (rachis) и отчитайки по калибрираната скала датирането посочва точка 7510 г. пр.н.е и добавяйки 2015 г. сл.н.е установяваме, че спелта е отглеждана и консумирана преди 9525 години.
За пшеницата е характерно, че соматичните и клетки не са само диплоидни (2n). Наблюдава се геномна мутация свързана с кратна промяна на броя на хромозомите (полиплоидия), в сравнение с диплоидния набор характерен за вида. Зрелите гамети са хаплоидни 1n - съдържат един основен набор хромозоми (геном), чийто брой при пшеницата е седем. В някои случаи се образуват диплоидни гамети (когато делителното вретено не разпредели сестринските хроматиди към полюсите, или при две последователни репликации). При засрещане на две фертилни диплоидни гамети се формира организъм с тетраплоиден 4n набор от хромозоми.
T. monococcum 2n=14 (7x2) диплоид
През 1996 г. един от младите преподаватели във ВСИ Пловдив (Т. Бабриков) ни предложи научно-популярна версия на хипотезата на Percival (1940), базирана на таблицата по-долу, че хексаплоидната група е възникнала при кръстосване на представител от тетраплоидната група (T. dicoccum) и диплоид Aegilops tauschii subsp. strangulata. Резултатът от подобен експеримент е бил спелто-подобна пшеница, кръстосваща се с T. aestivum и T. spelta.
Детайлно изследване на въпроса може да се открие в "Цитогенетични проучвания на пшеницата T.aestivum L." от Богдан Бочев (БАН 1993), като според обобщените изследвания хексаплоидните пшеници нямат непосредствен див прародител защото ако е така той би наложил примитивен начин на размножаване (липса на D-геном) довеждащ до неконкурентност спрямо вече окултурени тетраплоидни пшеници. Пак според този източник хексаплоидната пшеница е алополиплоид произхождащ от кръстосване на окултурени тетраплоидни пшеници с плевелният Aegilops squarrosa (с геном ААBBDD, диплоид 2n=42).
Лимецът и спелтата са с по-нестабилен клас от този на хлебната пшеница. Може да се очаква оронване на зърното при закъснение на жътвата, особ. при топло и сухо време. Препоръка: Хлябът според полезността му се подрежда, както следва: 1. хляб от покълнали житни семена, 2. ръжен пълнозърнест, 3. пшеничен пълнозърнест, 4. бял хляб (рафиниран). Градацията им е последователно от алкално-действащ към създаващ кисела среда в организма. Първият е с лечебно действие, ръженият спомага за обогатяване на организма с калий, но с него не бива да се прекалява - най-добра е диетата за здрави хора: всекидневна консумация на бял хляб и кратки прекъсвания с пълнозърнест ръжено-пшеничен (за ден, два), а понякога и хляб от покълнали житни семена. Редовната консумация на пълнозърнест хляб (брашно тип 1850) води и до намаляване на теглото и кръвната захар, а ръжената съставка съдържа водоразтворимата влакнина бета-глюкан, която намалява високите нива на общ и лош холестерол. Продуктите и добавките от лимец и спелта са допълнително разнообразие към здравословната диета.
Изготвил А. Начев. Последна редакция на текста: 29 Ноември 2014 г.
Уточнение: Авторът е публикувал части от текста и илюстрациите, както в Wikipedia, така и в други сайтове.
|