2,4 Д (аминна сол) а.в.; 2,4-D amine salts (G4)системен ш. (надз. маса)
ХЕРБИЦИДИ: Аминопиелик 600СЛ, Валсамин, Дикопур Ф и Хербоксон Топ, Хербоксон 600, Диовид 60СЛ, Санафен, 2,4Д аминна сол. (при житни култури и в ливади и пасища)
ПРИЛОЖЕНИЕ: Растенията са най-податливи в ранни фази от развитието си, както и частите им, които са бързорастящи. Някои плевели са "хормоно-резистентни" поради дългогодишна неправилна употреба на това активно вещество. Унищожава надземната маса на многогодишните паламида и поветица, но въздействието му върху многогодишните п. е по-продължително, когато пръскането е извършено във ф. 15-20см. дълж. на стъблата. Културните растения са устойчиви след 5л. до нач. вретенене (пшеница, ечемик).
Хербицидите с това а.в. се ползват при пшеница, ечемик (братене) и при царевица (3-5 л.). Прилагат се при температури над 14-16°С, а за още по-ефективно действие се добавя амониева селитра.
Когато пръскането се провежда с условия на ветровито време и препаратът се отвее към съседни посеви се наблюдават пораженията "лист пачи крак", "клас без зърно", "S-образно стъбло", "чупливост на стъблата". Най-чувствителни на замърсяване с 2,4Д (аминна сол и естер) са фасул, фъстъци, слънчоглед.
ДЕЙСТВИЕ: Имитира растителните хормони; Синтетичен ауксин.